Jak vybrat robotický vysavač do domácnosti

Chtěli byste v domácnosti moderní zařízení, které by vám ušetřilo spoustu času a energie? V tom případě jste tady správně! Máme pro vás jedinečný tip ve formě robotického vysavače. Jedná se o praktické zařízení, které si oblíbíte již po prvním použití.

V dnešní moderní době hledá každý řešení, jak si usnadnit domácí práce. V kuchyni to vyřeší kuchyňský robot, v koupelně pračka na dálkové ovládání a v celé domácnosti robotický vysavač. Ten se považuje za nejmodernější způsob úklidu.

Vyniká mnoha benefity, kterých si máte možnost všimnout již při prvním použití. Množství zařízení tohoto typu má jednoduché ovládání, které zvládne opravdu každý. Proto za tím nemusíte hledat žádnou vědu. Není to nic náročného a naučíte se to během pár minut.

Jelikož v současnosti na trhu existuje spousta robotických vysavačů, měli byste vědět, jak vybrat ten nejlepší právě do vaší domácnosti. Abychom vám to usnadnili, přinášíme vám přehled základních parametrů, na které byste se měli při koupi robotického vysavače zaměřit.

Vybírejte pečlivě
V první řadě byste si měli uvědomit, jaký robotický vysavač preferujete. To znamená, že máte-li doma podlahu, postačí vám toto zařízení v kombinaci s mopem. V případě, že máte doma koberce, vybrat byste si měli z výkonnějších zařízení. Zohlednit je dobré i členitost prostoru, kde se bude robotický vysavač pohybovat. Máte-li v některých místnostech překážky, rozhodně si zvolte toto zařízení s navigací. Zaměřte se také na baterii a celkový výkon.

V tomto případě však musíte počítat s tím, že čím bude vyšší kapacita baterie a výkon, tím vyšší bude také celková cena. Nezapomínejte však, že jen jedno tlačítko vám bude stačit k tomu, abyste měli vyřízenou domácnost. Proto jde o investici, která se rozhodně vyplatí.

Praktický tip: Robotický vysavač je vhodný i do domácnosti pro alergiky, jelikož za vás může každý den vysát nanesený prach. Přečtěte si více o tipech do domácnosti pro alergiky.

Důležité parametry při koupi
Pokud jste se rozhodli zakoupit robotický vysavač, měli byste se zaměřit na konkrétní parametry. V případě, že si neumíte dát sami rady, můžete se poradit také s odborníky přímo v prodejně. V následujících řádcích si popíšeme některé ze základních parametrů, které by bylo vhodné při koupi zohlednit.

Rozměry a hmotnost
Myslíte si, že na rozměrech robotického vysavače nezáleží? V tom případě jste v omylu. Pokud byste si nezměřili nábytek, jako například prostor pod postelí, gaučem nebo skříňkami, mohly by se vyskytnout jisté problémy. V první řadě by se robotický vysavač nemusel pod tyto kusy nábytku vejít. Zařízení by se mohlo zaseknout a tehdy by byla jeho koupě naprosto zbytečná.

Nejnižší robotické vysavače dostanete zakoupit s výškou již od 6 cm. V dnešní době si máte možnost vybrat také z více tvarů těchto zařízení. Jedná se například o kulatý, trojúhelníkový nebo hranatý tvar. Některé z nich jsou vhodné pro místnosti s více hranami, jiné zase vynikají lepší rotací kartáčů.

Hlučnost vysavače
Dalším zásadním parametrem je hlučnost vysavače. V tomto případě však platí, že robotické vysavače jsou oproti těm klasickým mnohem méně hlučné. Právě proto jsou skvělými pomocníky iv situaci, že si chcete prohlédnout váš oblíbený film, zatímco vysavač bude potichu uklízet. Nebude vás nějakým způsobem rušit, jelikož nejnižší hlučnost začíná již od 55dB.

Woman and dog relaxing in the living room while robot vaccum cleans.

Kartáčový systém
Jen robotický vysavač s dobrým kartáčovým systémem si umí poradit opravdu se vším. Obecně platí, že toto zařízení je vybaveno hlavním a postranním kartáčem. Co se týče materiálu, může jít o gumový nebo štětinový kartáč.

Gumový kartáč: Tento typ kartáče je vhodný pro tvrdší podlahy. Oproti štětinovému kartáči je o něco hlučnější, protože naráží svým pohybem do země. Snadno si však poradí také s většími nečistotami a nezamotávají se do ní vlasy.
Štětinový kartáč: Tento kartáč je vhodný na koberce. Snadno odstraní prach, nečistoty a vlasy. Je třeba ji však pravidelně čistit a odstraňovat namotané vlasy.
Postranní kartáč: Skvělým řešením je, když má robotický vysavač postranní kartáč. Ta dokáže omíst i zdi a stěny. Má širší štětiny, kterými dokáže omíst i prach. Robotický vysavač s postranním kartáčem vyniká vysokým výkonem.
Doporučuje se zakoupit robotický vysavač, který obsahuje gumový i štětinový kartáč. V takovém případě vám dokonale vyčistí místnost s koberci, ale také podlahami. Zařízení by mělo obsahovat alespoň dva boční kartáče, které zvyšují celkový výkon.

Další články autora