Které dávky zlepší penzistům život? A dostanou senioři i 14. důchod?

Pandemie koronaviru a válka na Ukrajině přinesly do našich životů několik negativních změn. Jednou z nich je také zdražování potravin a energií a růst inflace. K lidem nejvíce ohroženým chudobou bezpochyby patří senioři.

Inflace atakuje 13procentní hranici, nadále rostou zejména ceny potravin, pohonných hmot a energií. Senioři utrácejí nejvíce peněz na potraviny a bydlení. Zmírnit dopady inflace se vláda rozhodla dřívějším vyplacením 13. důchodu. Ten už dostávají penzisté na své účty. „Maximální částka 13. důchodu je 300 eur – a dostanou ji příjemci důchodu v částce 234,42 eura a nižší. Pobíratelům důchodu v rozpětí od 234,43 do 928,86 eura se jeho částka bude snižovat až do minimální částky 50,01 eura. Nejnižší 13. důchod v částce 50 eur dostanou příjemci, kteří pobírají důchod od 928,87 eura a výše,“ uvedl mluvčí Sociální pojišťovny Martin Kontúr.

Bude to ale stačit? Určitě ne. Proto Jednota důchodců na Slovensku trvá na 14. důchodech i na mimořádné valorizaci. „Požadujeme mimořádnou valorizaci osm procent v co nejkratším termínu a také tvz. 14. důchod před Vánocemi na kompenzaci zdražování. Vláda dosud nepřijala dostatečná a přiměřená opatření pro všechny skupiny obyvatelstva,“ uvedla pro TASR místopředsedkyně Jednoty důchodců na Slovensku Valéria Pokorná.

Stát podporuje penzisty více dávkami již nyní. Mohou cestovat zdarma, dostávají dotace na dovolené, mají odpuštěné daně a léky mají zdarma. Lidé nad 62 let už nemusí každoročně žádat obec o odpuštění nebo snížení daně. Senioři jsou tak automaticky osvobozeni od placení místní daně bez potřeby o to žádat. Týká se to ale jen obcí a měst, ve kterých platí obecně závazné nařízení (VZN) o odpuštění daně. Senioři však musí prokázat splnění podmínek.

Pokud je důchodce z důvodu nemoci uznán za těžce zdravotně postiženého a vlastní průkaz ZTP, může úřad práce požádat o příspěvek na kompenzaci svého zdravotního postižení. Po splnění přísných podmínek je úřad poskytuje více než desítku. Velký zájem je zejména o příspěvek na opatrování, který mohou pobírat rodinní příslušníci.

Shot of a mature woman hugging her husband

V lednu vstoupila v platnost legislativní úprava zavádějící nulový limit spoluúčasti pro důchodce. Ne všechny léky jsou bez doplatku a stejně nebudou bez doplatku pro všechny důchodce. Prezident České lékárnické komory Ondřej Sukeľ uvedl, že doplatky za léky nebude možné odpustit každému důchodci. „Bude se posuzovat výše příjmů seniorů, což však důchodci nemusí dokládat, protože informaci o nároku sdělí lékárníkovi při výdeji léku automaticky zdravotní pojišťovna. Seznam pacientů s nárokem na prominutí doplatků jsou pojišťovny povinny aktualizovat nejméně jednou měsíčně.“ Limit spoluúčasti je maximální částka doplatků, kterou mohou zaplatit konkrétní skupiny pojištěnců za kalendářní čtvrtletí. „Vše, co zaplatí navíc, jim vrátí jejich zdravotní pojišťovna na účet. Například pro důchodce s příjmem vyšším než 679,80 eura je to 30 eur a pro penzisty s příjmem nižším než 680 eur měsíčně je to nula eur,“ vysvětlil Ondrej Sukeľ.

Exit mobile version